Download our PDFs

    • Proximus NVJaarverslag
Previous
Investeren in naadloze netwerken en flexibele IT

Investeren in naadloze
netwerken en
flexibele IT

We blijven investeren in onze netwerken omdat ze het fundament zijn waarop we onze merkbelofte kunnen waarmaken.

Volgende

De beste ervaring waar het belangrijk is

Om op een uiterst competitieve markt te kunnen blijven groeien, is het voor ons doorslaggevend dat we onze merkbelofte aan onze klanten waarmaken en onszelf voortdurend blijven differentiëren.  Ons hoogkwalitatieve netwerk met grote capaciteit vormt hiervan het fundament.

Meer dan ooit zijn consumenten en ondernemingen verbonden, waarbij toenemende hoeveelheden gegevens gegenereerd worden in combinatie met steeds hogere verwachtingen inzake toegang tot en delen van alle mogelijke inhoud, altijd, overal en op alle mogelijke toestellen. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat onze klanten de best mogelijke ervaring krijgen. We doen dit door de meeste geschikte technologieën in te zetten om op hun huidige behoeften in te spelen en door onze assets doorlopend te versterken en uit te breiden. 

In industrieterreinen gaat Proximus door met het upgraden van zijn netwerkinfrastructuur naar glasvezel. Tegelijk investeren we op grote schaal in de convergentie van al onze netwerken. We evolueren in de richting van een volledig agnostisch netwerk waarbij we al onze netwerken volledig integreren (vast – mobiel – wifi – LoRa). Het vormt de beste grondslag van waaruit we de ‘altijd en overal’-connectiviteit kunnen waarborgen, die onontbeerlijk is in de nieuwe digitale economie. We brengen de beste ervaring waar het belangrijk is, los van technologie.

Als dusdanig investeerde Proximus in 2015 € 926 miljoen (excl. spectrum) – waarvan een groot deel in netwerken en IT – om onze merkbelofte ’Altijd dicht bij wat belangrijk is’ waar te maken.

Investeringen

We investeerden € 926 miljoen (excl. Spectrum) in 2015 – waarvan een groot deel in netwerken en IT – om onze merkbelofte ’Altijd dicht bij wat belangrijk is’ waar te maken.

Een bedrijfszeker en alsmaar sneller vast netwerk

Jaar na jaar neemt het dataverbruik toe en met de doorbraak van nieuwe toepassingen en diensten stijgen ook de verwachtingen wat de kwaliteit van de ervaring betreft. Daarom blijven investeringen in het vaste netwerk voor ons van het grootste belang.

In het segment van consumenten en kleine ondernemingen gaat Proximus door met de uitrol van zijn Fiber To The Curb-netwerk (FTTC) om zo de weg te effenen voor de VDSL2-technologie. Eind 2015 dekte dit netwerk 90% van de Belgische gezinnen.

De bandbreedtes werden verder opgetrokken dankzij vectoring, een technologie die de overspraak (crosstalk) op koperkabels opheft. Dit vertaalt zich in een beduidend hogere bitsnelheid. Resultaat is dat 1 op 3 klanten snelheden van 100 Mbps met videokwaliteit in huis hebben. Ook verrichten we onderzoek naar nieuwe technologieën die een hogere downloadsnelheid via koperkabel op short loops mogelijk maken (een oplossing die op 35 MHz-standaarden gebaseerd is).

Voorts heeft Proximus in 2015 in nieuwe woonzones in heel België standaard Fiber To The Home (FTTH) uitgerold. Ook zijn we gestart met onderzoek naar de uitrol van glasvezel dichter bij huizen, dit door de laatste meters van de koperkabel of de bestaande coaxkabel te hergebruiken (een oplossing die gebaseerd is op G.Fast-standaarden).

In het segment van de middelgrote en grote ondernemingen rolde Proximus vaste glasvezel of Fiber To The Business (FTTB) uit naar 80% van de industrieterreinen in België, wat die klanten veilige, betrouwbare en supersnelle oplossingen garandeert.

1 Tbps

Super-channel

Om op de stijgende vraag naar capaciteit te anticiperen, moeten ook onze optische backbonebehoeften evolueren. In het kader hiervan hebben Proximus en Huawei met succes een gezamenlijke proef afgerond op de backbone van Proximus, wat resulteerde in snelheden via een optisch signaal – ook wel super-channel genoemd – die opliepen tot één terabit per seconde (Tbps). Die snelheid is groot genoeg om 33 HD-films in één enkele seconde door te sturen!

Proximus investeerde in de start-up Tessares (een spin-off van de UCL), een bedrijf dat technologie ontwikkelt die op de Multipath TCP-standaard gebaseerd is en dient om de capaciteit van mobiele en vaste netwerken te combineren. Het resultaat hiervan is meer bandbreedte, meer bedrijfszekerheid en meer veiligheid. De gezamenlijk ontwikkelde oplossing werd met succes op het Proximus-netwerk getest en behaalde op de uitreiking van de Broadband World Forum Awards de onderscheiding ‘highly commended’ in de categorie ‘Greatest Advancement in the field of Fixed Mobile Convergence’.

Beste mobiele totaalervaring

 In 2015 brachten we de beste mobiele totaalervaring via zowel 2G, 3G als 4G. We verbeterden ons 4G-bereik binnen en buiten en waren de eerste operator in België die 4G+-technologie uitrolde in twintig steden, wat zich vertaalde in mobiele datasnelheden tot 225 Mbps.

Een snel en zeer bedrijfszeker mobiel netwerk

In 2015 is Proximus blijven investeren in de kwaliteit van zijn mobiel netwerk en zorgde zo voor de beste mobiele totaalervaring via zowel 2G-, 3G- als 4G-technologieën. Proximus staat borg voor een hoogkwalitatieve spraakervaring, met daarbij minder dan 0,5% afgebroken gesprekken, meteen een van de beste resultaten van alle Europese operatoren.

Wat de breedbandervaring betreft heeft Proximus zijn 4G-bereik binnen en buiten verder verbeterd, een bereik dat eind 2015 uitkwam op respectievelijk 98,8% en 93,4%. Daarmee levert het bedrijf de beste mobiele downloadervaring af op de markt, met een gemiddelde downloadsnelheid van 22,8 Mbps op een apparaat dat 4G ondersteunt. Proximus was de eerste operator in België die 4G+-technologie uitrolde in twintig steden, wat zich vertaalde in mobiele datasnelheden tot 225 Mbps.

Daarnaast heeft Proximus bijzondere aandacht besteed aan een verdere verbetering van zijn mobiele bereik in gebouwen, op snelwegen, in tunnels en op openbare plaatsen om zo aan de veranderende verwachtingen van de klanten te voldoen. 

Met de bedoeling zijn klanten met vast internet de beste mobiele ervaring te waarborgen in alle kamers van hun huis of kantoor, heeft Proximus de Mobile Coverage Extender gelanceerd: dit is een eenvoudige, op femtocell-technologie gebaseerde plug & play-oplossing om de mobiele ervaring in gebouwen waar nodig te verbeteren.

Om Proximus-klanten die onderweg zijn de beste mogelijke ervaring te waarborgen, werd een veilige Smart Wi-Fi- oplossing uitgebracht, die zorgt voor automatische omschakeling tussen het 3G/4G-gsm-netwerk en een van onze 1,3 miljoen Proximus Wi-Fi Hotspots (16 miljoen wereldwijd).

Altijd dichtbij op de zomerfestivals!

Elk jaar rolt Proximus zijn hoogkwalitatieve mobiele netwerk uit op 220 grootschalige evenementen overal in België, dit via een uitbreiding van de bestaande infrastructuur of door de installatie van bijkomende mobiele basisstations met hoge capaciteit. Van Graspop via Pukkelpop tot Rock Werchter… er werd niet op een inspanning gekeken om onze klanten dicht bij wat voor hen belangrijk is te houden. Niet alleen genoten zij er van de fantastische muziek, ze konden ook foto’s en video’s probleemloos verzenden.

5G en innovatieve ICT op de ‘Campus van de toekomst’

De Brusselse universiteiten VUB en ULB hebben plannen voor een ‘Campus van de toekomst’. Zij willen zo een innovatief, visionair concept uitrollen op één enkele campus, waar hun faculteiten Wetenschappen en Ingenieurswetenschappen samen gehuisvest zijn. Proximus en Huawei gaan een innovatieve ICT-infrastructuur op die campus installeren. Draadloze technologie van de volgende generatie, zoals 5G-connectiviteit voor het Learning and Innovation Center, wordt een van de hoekstenen van dit samenwerkingsverband. Het Center zal meteen een van de eerste 5G-projecten zijn in België.

Innovatief LoRa™-netwerk voor het Internet of Things

Als eerste operator in België is Proximus in de grootste steden gestart met de uitrol van een netwerk voor het Internet of Things (IoT). In 2016 zal dit netwerk verder uitgebreid worden naar andere stedelijke gebieden in België en Luxemburg.

Het LoRa™-netwerk staat voor een kostenefficiënte oplossing die bedoeld is om korte berichten met heel weinig energie over lange afstanden te vervoeren, wat een lange levensduur van de sensorbatterijen mogelijk maakt. De LoRa™-technologie is ook een uiterst veilige technologie dankzij de standaardversleuteling van alle communicatie, wat een groot verschil maakt. 

Proximus biedt alle toepassingen aan om de sensoren te beheren, de gegevens naar bruikbare informatie te verwerken en de connectiviteit te beheren. Voorts stapte Proximus in de LoRa™ Alliance, wat interoperabiliteit tussen telecomoperatoren waarborgt.

Om de door het Internet of Things gegenereerde golf van vernieuwing een extra zetje te geven, is Proximus in samenwerking met verschillende partners bezig met de ontwikkeling van een ecosysteem. Het bedrijf moedigt ondernemingen en ontwikkelaars aan om nieuwe diensten en toepassingen te ontwikkelen die op het LoRa™-netwerk gebaseerd zijn. Via gezamenlijk ontwerp – door de sterke punten van verschillende spelers te bundelen – wil Proximus oplossingen en toepassingen faciliteren, die ondernemingen en eindgebruikers toegevoegde waarde bieden.

 Meer informatie over de Internet of Things-projecten die we met onze partners opgezet hebben in het hoofdstuk Innovatie.

Klanten migreren naar de meest recente technologie

Door klanten naar de meest recente technologie te migreren, geven we hen niet alleen een betere ervaring, maar kunnen we ook traditionele apparatuur afbouwen, technische gebouwen sluiten en onze operationele kosten verminderen.

Hogere efficiëntie en lagere kosten dankzij vereenvoudiging van onze netwerken en platformen

Proximus heeft verder werk gemaakt van de vereenvoudiging van zijn netwerken en de vervanging van traditionele technologieën.

Via de afbouw van traditionele spraakapparatuur zijn we erin geslaagd niet minder dan 1,75 miljoen klassieke telefoonlijnen in 2015 te migreren naar een toekomstgerichte IP-gebaseerde oplossing. Via vereenvoudiging wil Proximus zijn klanten een betere ervaring bezorgen, waarbij we technische gebouwen kunnen sluiten en de bedrijfskosten kunnen verlagen. Het is onze bedoeling om uiteindelijk al onze diensten op één enkele IP-gebaseerde technologie af te leveren.

Wat de traditionele breedbandtechnologieën betreft, is Proximus doorgegaan met het migreren van klassieke ADSL-technologie naar VDSL, dit met het oog op een betere klantenervaring.

 Meer informatie over ‘klanten migreren naar de meest recente technologie’

 

Grotere flexibiliteit van onze IT-platformen

In 2015 heeft Proximus een reeks ICT-bouwblokken uitgerold die zorgen voor snellere en efficiëntere aflevering van ICT-oplossingen aan onze bedrijfsklanten. 

Workplace as a Service werd geïntroduceerd als totaaloplossing die communicatie-, samenwerkings-, desktop- en beveiligingsdiensten verstrekt aan ondernemingen. Met onze oplossingen voor het Nieuwe Werken hebben we onze IT-kernplatformen ook opengesteld voor ontwikkeling door derde partijen. Op die manier kunnen ondernemingen en hun partners functionaliteiten die zij echt nodig hebben, ontwikkelen op een Proximus-onderbouw.

Proximus.be en de MyProximus-app zijn uitgegroeid tot de draaischijf van onze interacties met de klant, inclusief verkoop, herstellingen, service en facturatie. Op die manier kunnen onze klanten nu vanuit een meeslepende online-ervaring een afspraak boeken met een van onze technici, hun prepaidkaart heropladen, hun getrouwheidspunten inwisselen, hulp vragen op het nieuwe communityplatform of in de intuïtieve ondersteuningssectie antwoorden vinden op hun vragen.

Ook de tools die onze eigen medewerkers gebruiken voor verkoop, bestellingen, inkopen en facturatie werden verder bijgeschaafd, wat de klant een betere ervaring oplevert in zijn contacten met ons.